‘De leergang heeft me ook geholpen bij het doorontwikkelen van de studiewijzer’
Docent Duits Danette Kempers wilde zich graag verder ontwikkelen en kwam door de enthousiaste verhalen van twee collega’s in aanraking met het Montessori Studiecentrum. Ze koos voor de leergang Montessori Meesterschap.
Naam Danette Kempers (28), docent op Montessori Lyceum Rotterdam (havo/vwo)
In het onderwijs sinds 2019
Geeft les in Duits
Is naast docent ook sectievoorzitter
Volgde op het Montessori Studiecentrum de leergang Montessori Meesterschap, een landelijk erkende, post-hbo en AMI-gecertificeerde opleiding
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“In het tweede jaar op het RML heb ik een driedaagse montessori-cursus gevolgd, dat vond ik superleuk om te doen. Op een gegeven moment werd ons gevraagd: wat wil je doen om jezelf verder te ontwikkelen? Mijn collega’s Leonie en Dorien waren heel enthousiast over de leergang Montessori Meesterschap. Omdat we in de bovenbouw zijn afgestapt van het lesgeven met boeken, lag mijn leerdoel voor de hand: hoe zorgen we ervoor dat onze nieuwe lesmethode zo montessoriaans mogelijk is?”
Wat hebben de cursussen voor je betekend?
“Voor de dagelijkse lespraktijk heb ik een paar handige dingen geleerd. Maar ik ben er vooral achter gekomen dat heel veel dingen die ik uit mezelf deed ook gewoon in de literatuur staan. Dus als docent was ik eigenlijk al heel montessoriaans. Voordat ik op het RML werkte, was ik al bezig met het ontwikkelen van een eigen lesmethode die meer ingaat op vaardigheden. Dus niet alleen maar opdrachtjes maken uit een boek. Maar ik ben er nu veel bewuster mee bezig en ik zie nog allerlei verbeterpunten. Ik denk geregeld: oh, dit kan ik er ook nog mee!”
Wat deel je met je collega’s op school?
“Veel, al mijn collega’s zijn enthousiast over Montessori; je werkt natuurlijk niet voor niets op zo’n school. Veel van hen zijn geïnteresseerd in deze leergang. Ik deel ook veel met een goede vriendin van mij. Zij was net iets eerder zwanger dan ik, daarom kon ze niet meedoen aan Montessori Meesterschap. Ik vertel haar altijd hoe de lessen eruitzien, wat we in de lessen hebben besproken en waar ik mee bezig ben.”
Wat heb je meteen toegepast op jouw school?
“Bij mijn lessen is het nu standaard ‘binnen is beginnen’. Ik zorg ervoor dat de leerlingen voor de hele periode alle benodigde materialen hebben. Bijvoorbeeld in de vorm van een boekje met informatie en uitleg, of extra opdrachten die ze van mijn bureau kunnen pakken. Zo kunnen ze binnen onze studiewijzer zelf kiezen wanneer ze aan welke vaardigheid werken en dat vervolgens afstempelen. De leergang heeft me ook geholpen bij het doorontwikkelen van de studiewijzer. Daarin staan de leerdoelen van een bepaalde periode. Maar er staat niet in wat ze in een bepaalde week moeten doen. De leerlingen moeten dan keuzes maken aan de hand van tijd. Zo krijgen ze meer de regie over wanneer ze wat willen doen.”
Hoe dragen deze opleidingen bij aan de ontwikkeling van het onderwijs op jouw school?
“Dat gebeurt vooral doordat de docenten die nu de leergangen volgen op het Montessori Studiecentrum in de montessoriwerkgroep zitten die nadenkt over vernieuwing van het onderwijs op het RML. Door mijn zwangerschap ben ik daar helaas wat minder bij betrokken geweest, maar mijn medestudenten Leonie en Dorien zijn daarin ontzettend actief.”
Zie je door deze leergang nieuwe mogelijkheden voor jezelf in het onderwijs?
“De afgelopen vijf jaar ben ik sterk gegroeid in het montessoridenken. Deze leergang helpt me om onze nieuwe lesmethode verder te optimaliseren. Zodat we ergens volgend jaar een goed functionerende methode hebben in de bovenbouw. Door Montessori Meesterschap kun je dingen ook echt onderbouwd zeggen: hé, dit is een goed idee omdat… Of dit kunnen we het beste zo doen, want… Ja, ik weet zeker dat ik voorlopig in het montessorionderwijs wil blijven.”
Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die het Montessori Studiecentrum aanbiedt vind je hier. Naast de leergang Montessori Meesterschap zijn er nog diverse andere leergangen, ook voor OOP’ers.