‘Ik ben erachter gekomen dat je eigenlijk nooit bent uitgeleerd’
Docent biologie en verzorging Adriaan Spruijt volgde na de Montessori Basiscursus nóg drie opleidingen op het Montessori Studiecentrum. Inmiddels is hij er zelf actief als trainer en geeft hij de basiscursus.
Naam Adriaan Spruijt (34), docent op Montessori Lyceum Oostpoort in Amsterdam (vmbo-havo/vwo)
In het onderwijs sinds 2014
Geeft les in biologie en verzorging
Is naast docent ook mentor, stagebegeleider en montessoritrainer
Volgde op het Montessori Studiecentrum de Montessori Basiscursus OP, Montessori Didactiek, Montessori Pedagogiek en de leergang Montessori Meesterschap, een landelijk erkende, post-hbo en AMI-gecertificeerde opleiding
Waarom heb je voor deze opleidingen gekozen?
“Ik bepaalde binnen de lessen het programma, voor de leerlingen was er niet zo heel veel te kiezen. Dat wilde ik graag gaan veranderen: hoe kan ik er nou voor zorgen dat leerlingen wél iets te kiezen hebben en daarmee meer motivatie krijgen? Na de basiscursus wilde ik me ook gaan verdiepen in de andere montessorikarakteristieken: reflecteren, sociaal leren, hoofd, hart en handen.”
Wat hebben de cursussen voor je betekend?
“Ik ben erachter gekomen dat je eigenlijk nooit bent uitgeleerd. Er wordt op het Montessori Studiecentrum zóveel materiaal aangeboden, van Maria Montessori zelf, maar ook moderne literatuur. Toen dacht ik: the sky is the limit, ik heb nog zoveel te lezen, te leren. Ik lees nog steeds dingen over Montessori die ik nog nooit eerder heb gelezen. Ook in de vakantie pak ik weleens een boek van Maria Montessori erbij, om een bepaald stukje uit te diepen. Daar kan ik dan echt van genieten.”
Wat deel je met je collega’s op school?
“Er komen geregeld collega’s naar mij toe met vragen over Montessori Meesterschap. Wat heb je allemaal gedaan? Wat heb je eraan gehad? Is het goed te combineren met je werk? Ik heb het ook veel met collega’s over bepaalde werkvormen. Het is altijd leuk om kennis en ervaringen uit te wisselen.”
Wat heb je meteen toegepast op jouw school?
“Ik denk dat het belangrijkste toch is dat je leerlingen altijd een keuze aanbiedt. Dat doe ik in elke les, dat is gewoon een van de onderdelen van Montessori. Hoe groot of klein die keuze is, dat maakt niet zoveel uit. Ik merk het bij mezelf ook: ik wil ook de regie hebben. Dat wil ik aan die kinderen dus ook geven. Een andere belangrijke: fouten maken mag. Een groot deel van je leven ben je aan het leren. En zonder fouten maken kun je niet leren. Het is niet eenvoudig, maar wel heel belangrijk: een sfeer creëren waarin leerlingen fouten durven te maken.”
Hoe dragen deze opleidingen bij aan de ontwikkeling van het onderwijs op jouw school?
“Ik ben inmiddels ook trainer op het Montessori Studiecentrum en ik geef daar de basiscursus aan startende montessoridocenten. Daarmee geven we ze echt iets mee: zó keek Maria Montessori naar het kind en hier heb je moderne literatuur en die dat onderbouwt. Daarmee maken we nieuwe collega’s enthousiast voor het montessorionderwijs. Ik geef ook workshops op Oostpoort, bijvoorbeeld over het werk van Jelle Jolles, de auteur van Het tienerbrein. Dat gaat dan over hoe je met tieners moet omgaan en wat leerlingen nodig hebben om te kunnen leren. Daar zitten ook weer montessori-elementen in: stiltelessen, reflectie, vragen stellen. En ook weer die autonomie.”
Zie je door deze leergang nieuwe mogelijkheden voor jezelf in het onderwijs?
“Ik ben echt een docent, daar kom ik wel steeds meer achter. Dat vind ik het leukste om te doen, daar krijg ik energie van. Natuurlijk moet er altijd wel een bepaalde vernieuwing in je lessen zitten. Daarmee houd je jezelf scherp. Ik heb ook geleerd om zelf feedback te krijgen, door aan de leerlingen te vragen: wat vonden jullie er nou van? Wat kan ik anders doen om het voor jullie zo interessant mogelijk te houden? Dat is ook een van de dingen die ik bij workshops meegeef aan de nieuwe collega’s.”
Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die het Montessori Studiecentrum aanbiedt vind je hier. Naast de leergang Montessori Meesterschap zijn er nog diverse andere leergangen, ook voor OOP’ers.