Ik ben op school meteen aan de slag gegaan met cijferloos lesgeven’

Docent Daan Weerheim wilde graag ontdekken hoe hij de montessoriuitgangspunten meer kon toepassen bij Dienstverlening en Producten. Hij volgde twee cursussen op het Montessori Studiecentrum en begint binnenkort aan de derde.

Naam Daan Weerheim (41), docent op Montessori Lyceum Oostpoort in Amsterdam (vmbo-havo/vwo)
In het onderwijs sinds 2010
Geeft les in Dienstverlening en Producten (D&P)
Is naast docent ook mentor en sectievoorzitter
Volgde op het Montessori Studiecentrum de Montessori Basiscursus OP en de cursus Montessori Didactiek. Binnenkort gaat hij Montessori Pedagogiek doen.

Waarom heb je voor deze opleidingen gekozen?
“Bij de basiscursus wilde ik graag ontdekken hoe ik de montessoriuitgangspunten meer kon toepassen bij Dienstverlening en Producten. Bij Didactiek heb ik vooral gekeken hoe je leerlingen op een goede manier beoordeelt: hoe kun je ze feedback geven zonder ze cijfers te geven?”

Wat hebben de cursussen voor je betekend?
“In het vmbo-onderwijs, met name bij technische opdrachten, is het de vraag of iedere stap in het leerproces vast moet staan, of dat je leerlingen meer vrij moeten laten. Wat ik op het Montessori Studiecentrum heb geleerd, is om leerlingen vooral te observeren. En te kijken: wat heeft deze groep nou specifiek nodig? Welke keuzes kan ik ze binnen bepaalde kaders geven? En hoe speel je dan met die vrijheid?”

Wat deel je met je collega’s op school?
“Wat heel leuk was, was het bezoek aan de basisschool De Eilanden. Ik wilde heel graag weten: hoe kunnen we een montessoriconcept dat op een basisschool goed werkt, op het voortgezet onderwijs in de praktijk brengen? De leuke ideeën die ik daaruit haalde, vertelde ik de volgende dag dan meteen aan mijn collega’s. Ik heb voor mijn collega’s van D&P ook mijn ideeën gepresenteerd, bijvoorbeeld over cijferloos lesgeven, het registratieboekje en de aandachtstafel, waarop je binnen een bepaald thema allerlei voorbeelden laat zien.”

Wat heb je meteen toegepast op jouw school?
“Ik ben meteen aan de slag gegaan met cijferloos lesgeven, dit heeft geresulteerd in een aanpassing van de rubrics die we bij Dienstverlening & Producten op Oostpoort hanteren.

Vroeger stuurde je vaak op een 5,5. Dat is technisch gezien een voldoende, maar dan heb je het eigenlijk nog onvoldoende begrepen. Nu geef je leerlingen een verbeteropdracht, waardoor je niet bij die 5,5 blijft hangen. Ik richt mijn feedback nu dus heel anders in.”

Hoe dragen deze opleidingen bij aan de ontwikkeling van het onderwijs op jouw school?
“De cursussen helpen daar zeker bij. Ik merk het ook bij de docenten die hier instromen. Zij volgen standaard de Montessori Basiscursus en komen allemaal met nieuwe ideeën terug op school. Ze worden daar uitgedaagd om een lessenserie te bedenken, iets in montessoristijl wat nog niet bestaat. Daar kunnen we ons voordeel mee doen in de school. Ook het werken met een registratieboekje staat op mijn verlanglijstje, daarin kunnen leerlingen hun opdrachten laten aftekenen. Zo gaan ze het grotere plaatje zien en kunnen ze leren plannen. Dan kun je ook met verschillende klassen door elkaar heen gaan werken – bijvoorbeeld derdejaars en vierdejaars ­– en gaan differentiëren. Of leerlingen lopen even naar een andere docent, die ze kan helpen met 3D-tekenen. Leerlingen gaat zich dan veel zelfstandiger door het domein heen bewegen. Dat is het ideaal.”

Zie je door deze leergang nieuwe mogelijkheden voor jezelf in het onderwijs?

“Ik ben heel erg van de natuur, ik zou graag de eerste montessoriboerderij van Nederland willen oprichten. Zoals in het Erdkinder-programma van Maria Montessori, waarin de kinderen op een boerderij wonen en hun scholing bestaat uit het runnen van de boerderij als een bedrijf, inclusief het verbouwen van gewassen en een winkeltje. Die connectie met de echte wereld probeer ik op Oostpoort ook zoveel mogelijk te leggen. Naast het D&P-lokaal ligt een groenstrook van honderd meter lang en twee á drie meter breed. Dus d’r zijn wel mogelijkheden. Waarom zouden we daar geen kruiden gaan verbouwen en die verkopen binnen de school?”

Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die het Montessori Studiecentrum aanbiedt vind je hier. Naast de leergang Montessori Meesterschap zijn er nog diverse andere leergangen, ook voor OOP’ers.