Interview met Dorien Schröder

‘Ik heb veel geleerd over communicatie: hoe neem je mensen mee?’

Docent biologie, informatiekunde en oceanografie Dorien Schröder wilde graag nieuwe dingen proberen in haar lessen. Ze zocht en vond inspiratie bij de leergang Montessori Meesterschap op het Montessori Studiecentrum.

Naam Dorien Schröder (40), docent op Montessori Lyceum Rotterdam (havo/vwo)
In het onderwijs sinds 2016
Geeft les in biologie, informatiekunde en oceanografie
Is naast docent ook mentor, voorzitter van de Medezeggenschapsraad, lid van de werkgroep Montessori Didactiek en ICT-coördinator
Volgde op het Montessori Studiecentrum de leergang Montessori Meesterschap, een landelijk erkende, post-hbo en AMI-gecertificeerde opleiding; daarnaast geeft ze er als trainer de Montessori Basiscursus OP

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Voor mijn gevoel was ik montessoriaans aan het lesgeven, maar ik wist eigenlijk niet of dat echt klopte. Ik was ook nieuwsgierig naar wat ik nog meer kon doen in mijn lessen. Ik vind het leuk en belangrijk om elk jaar iets nieuws uit te proberen in mijn lespraktijk. Als het werkt, ga ik ermee door. Als het niet werkt, dan stop ik ermee. Daarnaast wilde ik er graag aan bijdragen om het RML meer montessoriaans te maken.”

Wat heeft de leergang voor je betekend?
“Heel veel. Het mooie is dat je veel met montessoridingen bezig bent, maar dat je ook heel veel andere tools krijgt aangereikt. We hebben bijvoorbeeld geleerd over deep democracy, de wijsheid van de minderheid, en over over transactional analysis, een psychoanalytische methode die inzicht geeft in bepaald gedrag. Daardoor heb Ik ook veel geleerd over mezelf, over hoe ik met bepaalde situaties omga. Ik heb ook heel veel geleerd over communicatie: dus hoe communiceer je naar mensen en hoe neem je mensen mee? Maar ook, als je vastloopt in communicatie: waar kan dat dan aan liggen, aan welke touwtjes kun je dan trekken?”

Wat deel je met je collega’s op school?
“Vooral het eerste jaar van de leergang hebben mijn collega Leonie en ik veel gedeeld. Toen ging het vooral over je eigen lespraktijk en daar schreven we dan steeds een stukje over, omdat dat ook voor de collega’s interessant is. En we hebben onze samenvattingen van de leergang op een centrale plek staan voor de collega’s die de opleiding ook gaan doen. We merken dat het gaat kriebelen bij mensen en dat het op school steeds meer gaat leven om nieuwe dingen uit te proberen.”

Wat heb je meteen toegepast op jouw school?
“Te veel om op te noemen. In het eerste jaar moest je iets bedenken dat je zou willen uitproberen in je lespraktijk. Ik had het idee om materialen te gaan maken voor in de biologielessen, bijvoorbeeld kaartjes waarmee je naam en functie van celorganellen aan elkaar kunt koppelen, of een afbeelding van een bloem waar je met klittenband de juiste onderdelen op kunt plakken. Een beetje geïnspireerd op de materialen die ze op de basisscholen gebruiken. Op de leergang kreeg ik input over de eisen waaraan die materialen moeten voldoen. Ik maakte altijd al veel eigen materialen, maar door wat ik op de opleiding leerde, kon ik dat naar een hoger niveau tillen.”

Hoe draagt deze leergang bij aan de ontwikkeling van het onderwijs op jouw school?
“Ik ben lid van de werkgroep Montessori Didactiek, die het montessorigehalte van onze school verder aanscherpt. Een van de dingen die we voorgesteld hebben, is om voor alle vakken met studiewijzers te gaan werken. Toen ik op bezoek was bij het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam zag ik hun studiewijzers. Die zagen er echt supermooi uit. Nu krijgen onze leerlingen elke periode van elk vak een overzicht van de leerdoelen, hoe ze die kunnen bereiken en hoe ze kunnen laten checken of ze die bereikt hebben.”

Zie je door deze leergang nieuwe mogelijkheden voor jezelf in het onderwijs?
“Voordat ik deze opleiding ging doen, dacht ik dat ik misschien ooit aspiraties zou hebben om schoolleider te worden. Maar nu ben ik tot de conclusie gekomen dat ik vooral mijn leerlingen en collega’s wil inspireren. Door zelf met nieuwe ideeën te komen, die uit te proberen en wat er lukt met anderen te delen. Dat vind ik het allerleukste.”

Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die het Montessori Studiecentrum aanbiedt vind je hier. Naast de leergang Montessori Meesterschap zijn er nog diverse andere leergangen, ook voor OOP’ers.