‘Door de cursussen durf ik nu meer aan anderen over te laten’
Pedagogisch conciërge Lindsay Adams wilde weten hoe je als OOP’er meer montessoriaans kunt gaan handelen. Ze volgde de Basiscursus OOP op het Montessori Studiecentrum en deed daarna nog een workshop op maat met haar collega-OOP’ers.
Naam Lindsay Adams (40)
Is pedagogisch conciërge kunstvakschool IVKO voor mavo en havo in Amsterdam
In het onderwijs sinds 2021
Is naast pedagogisch conciërge ook coördinator fysieke veiligheid, hoofd BHV en beheerder van het schoolgebouw
Volgde op het Montessori Studiecentrum de Montessori Basiscursus OOP en een maatwerk workshop speciaal voor het onderwijsondersteunend personeel op IVKO
Waarom heb je voor deze opleidingen gekozen?
“Iedereen die in Amsterdam op een montessorischool gaat werken, doet de Montessori Basiscursus. Dus dat is niet per se een keuze geweest. Als pedagogisch conciërge heb ik de cursus voor OOP’ers gedaan. Ik ging er best wel open in. Wat ik wel aan het begin van de cursus heb aangegeven, is dat ik het moeilijk vind om als ondersteunend personeel montessoriaans te handelen. Het belangrijkste bij Montessori is natuurlijk Help mij het zelf te doen, maar als ondersteunend personeel ben je letterlijk dienend, je helpt andere mensen en neemt ze dingen uit handen. Dat wringt ergens met Montessori. Ik vond het heel interessant om te weten te komen of en hoe je die balans kunt veranderen.”
Wat hebben de cursussen voor je betekend?
“Ik durf nu meer aan anderen over te laten. Voor de cursus had ik daar een beetje moeite mee, want ja, je bent nu eenmaal ondersteunend personeel, dus je wilt zoveel mogelijk voor andere mensen doen. Nu faciliteer ik soms iets, maar laat ik het verder wel aan de ander over. En dan denk ik: ik doe het goed zo, het is oké.”
Wat deel je met je collega’s op school?
“Bij ons op school is het Montessori Studiecentrum wel bekend. Veel mensen komen terug met enthousiaste verhalen, ik ook. Dat heeft er bij ons toe geleid dat er op initiatief van ons OOP-team een verdiepende workshop op maat is gegeven. Op studiedagen merken we wel eens dat het onderwijsondersteunend personeel toch een beetje vergeten wordt. Terwijl wij het ook leuk vinden om dieper in te gaan op het montessoriaanse aspect van onze functies. Die workshop is ook heel goed geweest voor de teambuilding.”
Wat heb je meteen toegepast op jouw school?
“Ik laat dus veel meer over aan andere mensen. Als een leerling bijvoorbeeld iets moet pakken uit een bepaalde ruimte, dan zou ik vroeger mee zijn gelopen naar het lokaal en dan zou ik de deur voor hem of haar hebben geopend en gesloten. Nu geef ik ze de sleutel mee en vraag ik of ze hem meteen terug kunnen brengen. Het mes snijdt aan twee kanten: het ontlast mij en de leerling lost iets zelf op. Met docenten werkt het ook, hoewel ik er in eerste instantie ben om ze te ondersteunen. Natuurlijk zijn ze de hele dag druk, maar ze staan er meestal wel voor open om bepaalde taken zelf op te pakken. Ik help ze vaak op weg, waarna ze de rest zelf invullen. Dus daar is ook een betere balans ontstaan.”
Zie je door deze cursussen nieuwe mogelijkheden voor jezelf in het onderwijs?
“Op dit moment niet. Ik zit als pedagogisch conciërge heel goed op mijn plek en ik merk ook dat de inbreng van het onderwijs ondersteunend personeel gewaardeerd wordt. En als
oud-leerling van het IVKO voel ik me natuurlijk heel goed thuis in het montessorionderwijs.”
Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die het Montessori Studiecentrum aanbiedt vind je hier. Speciaal voor OOP’ers is er de Montessori Basiscursus OOP.