‘Ik ben door de cursussen nóg beter naar het kind gaan kijken‘
Naam Esther Sandbergen (47), docent op Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid
In het onderwijs sinds 2002
Geeft les in Nederlands
Is naast docent ook mentor van de vierde klas, docent coach en schoolopleider voor de Regionale Opleidingsschool Amstelland (ROSA)
Volgde op het Montessori Studiecentrum de Montessori Basiscursus OP en de cursus Montessori Didactiek
Docent Nederlands Esther Sandbergen kwam door haar kinderen in aanraking met montessorionderwijs en wilde graag met die visie aan de slag. Ze ging op zoek naar verdieping en vond die op het Montessori Studiecentrum.
Waarom heb je voor deze opleidingen gekozen?
“Mijn kinderen zaten op een Montessori basisschool en dat vond ik echt heel interessant. Ik wilde graag meer montessoriaans gaan werken in de klas: meer ‘Help mij het zelf te doen’ en leerlingen meer keuzevrijheid geven. De directeur van hun school wist dat ik in het onderwijs zat en zei een keer tegen mij: Zou je het leuk vinden om hier te komen werken? Toen antwoordde ik dat ik die weg te lang vond. Haar reactie was: Als je montessorionderwijs zo leuk vindt, waarom zou je niet eens kijken naar een opleiding? Dus dat heb ik gedaan. Via via kwam ik in contact met het studiecentrum, de Montessori Basiscursus was toen een logisch begin”
Wat hebben de cursussen voor je betekend?
“Ik ben vooral sterk gegroeid in het pedagogisch handelen, het dichter bij het kind staan. Leerlingen keuzes leren maken, daar geloof ik steeds meer in. Ik heb vooral veel geleerd van Het tienerbrein van Jelle Jolles, dat was echt een eye opener. Dat boek heb ik altijd in de buurt liggen. Ik vind het heel interessant om te kijken: wat kunnen ze nou, wat kunnen ze niet? Ik ben door de cursussen nóg meer en nóg beter naar het kind gaan kijken. Wat bij mij natuurlijk helpt is dat ik nu twee twaalfjarigen op de bank heb zitten. Toen ik zag hoe zij op de montessorischool een weekplanning leerden maken, gunde ik dat mijn leerlingen ook.”
Wat deel je met je collega’s op het MSC en op school?
“Ik merk dat er onder mijn collega’s belangstelling is voor het montessori-gedachtengoed, zeker als ik erover vertel. Ik deel het materiaal dat ik gemaakt heb wel en soms wordt het door collegae ook gebruikt. Dus het leeft wel.”
Wat heb je meteen toegepast op jouw school?
“Op school heb ik iets gedaan met het montessoriaans experiment dat ik heb gedaan voor de Montessori Basiscursus. Ik heb mijn leerlingen een les aangeboden over woordsoorten waarbij ze vijf werkvormen moesten kiezen. Met als voorwaarden: je doet minimaal één opdracht alleen, je doet minimaal één van de samenwerkingsopdrachten en je doet altijd de denkopdracht, het is immers vwo. Vrijheid in gebondenheid dus. Ik heb daarnaast ook heel erg ingezet op het leren met hoofd, hart en handen.”
Hoe dragen deze opleidingen bij aan de ontwikkeling van het onderwijs op jouw school?
“Ik deel zo veel mogelijk op het Felisenum, ook al zijn we geen montessorischool. Ook bij bepaalde discussies. We zijn nu bijvoorbeeld aan het kijken naar klas 2. Aan de ene kant willen we een aantal vaste kaders, maar daarmee alleen redden we het niet. We moeten ook iets gaan doen aan de autonomie van de leerlingen. Ja, dat is iets wat ik erin wil brengen, daar zou ik heel graag naar willen kijken.”
Zie je door deze leergang nieuwe mogelijkheden voor jezelf in het onderwijs?
“Ik ben iemand die altijd naar nieuwe kansen kijkt, maar voorlopig blijf ik gewoon lekker werken waar ik nu zit. Ik heb een superleuke baan, toch sluit ik niet uit dat ik ooit op een montessorischool ga werken. Ik kwam natuurlijk als buitenstaander op het Montessori Studiecentrum, maar ik vond het er heel fijn. Vooral bij de cursus Montessori Didactiek – daar is de groep wat kleiner – heb ik veel openheid en warmte ervaren.”
Enthousiast geworden?
Meer informatie over de leergangen die het Montessori Studiecentrum aanbiedt vind je hier. Naast de leergang Montessori Meesterschap zijn er nog diverse andere leergangen, ook voor OOP’ers.